WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 06:51:35' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Focs artificials en un llunyà forat negre.

Un equip internacional d’astrònoms utilitzant el telescopi Gemini Nord, han mostrat una explosió de radiació de gran abast, que és va formar dins d’un massiu forat negre situat en el centre d’una llunyana galàxia. El forat negre, amb una massa equivalent a un milió de vegades el nostre Sol, sembla haver destrossat una estrella que orbita molt a prop seu i en aquest procés a llançat un poderós raig d’energia.

La llum emesa per aquest raig ha creuat prop de 3.800 milions d’anys llum, fins a ser detectat pel satèl·lit Swift de la NASA. Això va provocar l’estudi d’aquest fet amb un equip internacional d’astrònoms que va estudiar aquest esdeveniment amb el telescopi Gemini, entre d’altres.

“L’alta energia dels raigs X i gamma detectats pel Swift, s’han mantingut en un altíssim nivell de brillantor una setmana després de l’esdeveniment”, ha comentat el Dr. Andrew Levan, responsable d’aquesta complexa observació. “Les brillants flamarades van sorgir al caure el material de l’estrella dins del forat negre, mentre que les emissions en longituds d’ona òptiques i infraroges ens mostraven una brillantor equivalent a cent mil milions de sols”. Levan indica que aquesta extrema lluminositat s’ha observat gràcies a la seva posició perpendicular a la Terra.

La imatge en color obtinguda amb el telescopi Gemini Nord, utilitzant l’instrument GMOS (bandes r i z) i el NIRI (banda K). La font anomenada Swift 1644+57, és l’objecte vermell situat en el centre de la imatge. És d’un color molt vermell, probablement per la poca presència d’elements pesats a l’estrella, també degut per que l’esclat és visible només en radiació infraroja.

gemini1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari