Un nou cúmul globular a la Via Làctia.

Els cúmuls globulars, són estructures gegantines d’estrelles de formes esfèriques formades alhora, i mantingudes unides per la seva gravetat mútua.

Sorprenentment, són alguns dels objectes més vells de l’Univers, doncs poden tenir més de 10.000 milions d’anys.

Actualment hi ha més de 150 cúmuls globulars d’estrelles, que orbiten dins de la nostra galàxia. Ara en podem afegir un altre a la nostre llista.

Aquest cúmul està situat aproximadament a 30.000 anys llum de nosaltres, dins de la nostra galàxia, la Via Làctia.  Degut a que està a uns 10.000 milions d’anys llum del centre de la Via Làctia, aquest cúmul s’amaga de la visió dels observatoris astronòmics que treballen en l’espectre visible. L’observatori astronòmic European Southern Observatory New Tecnology (ESO) l’ha pogut observar amb la regió de l’espectre infraroig, mostran-se d’aquesta manera tal com és darrera dels núvols i gas del nucli galàctic.

Viure dins d’un cúmul globular tindria que ser una experiència sorprenent. En l’espai equivalent a 7 anys llum , que és el doble de la distància del Sol a l’estrella més propera, hi trobariem més de 100.000 estrelles.

Aquesta imatge del candidat a ser el cúmul globular FSR 1735 descobert recentment al interior de la Via Làctia, va ser fotografiat a través de tres filtres infrarojos diferents (bandes J, H i K) amb un temps d’exposició per cada filtre de 225 segons, mitjançant l’instrument SofI del telescopi NTT de l’ESO. El camp cobert és de 5 minuts d’arc per costat. El nord és a dalt de la imatge, i està processada per Henri Boffin (ESO).

cumul-globular.jpg

més informació a, http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2007/pr-12-07.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 10, 2007 11:27 am

    […] 21 Març 2007. Un nou cúmul globular a la Via Làctia. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.