WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 11:22:36' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Investigant una topada galàctica.

Un equip de científics ha aconseguit enganxar les peces de la complexa i violenta història del cúmul de galàxies Abell 2744, anomenat també cúmul de Pandora, utilitzant per aquesta recerca telescopis espacials i terrestres, incloent-hi el Very Large Telescope de l’ESO i el Telescopi Espacial Hubble. Abell 2744 sembla ser el resultat d’un encontre simultani de quatre cúmuls de galàxies diferents, una complexa col·lisió que ha produït uns estranys efectes mai observats fins ara d’una manera conjunta.

Quan els gran cúmul xoquen entre si, ens proporcionen una important informació. Mitjançant l’estudi d’una de les col·lisions més complexes i inusuals que s’han observat a l’univers, un equip internacional d’astrònoms ha observat aquesta col·lisió que és va perllongar en el temps durant prop de 350 milions d’anys.

Julian Merten, un dels científics que va realitzar l’estudi del cúmul Abell 2744, comenta “De la mateixa manera que un investigador intenta reunir les peces que han sorgit com a conseqüència d’una topada després d’un accident, nosaltres podem utilitzar les observacions de múltiples topades còsmiques per construir els esdeveniments que van succeir fa centenars de milions d’anys. Això ens indica com es van formar les estructures de l’Univers i com interactuen entre si els diferents tipus de matèria quan és troben i topen”.

“El varem batejar amb el nom de cúmul de Pandora degut als estrnys i diferents fenòmens que varen causar la mateixa col·lisió. Alguns d’aquests fenòmens mai s’havien observat”, ha comentat en Renato Dupke, un altre membre de l’equip de recerca.

eso1120a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 10:00 pm

    […] 26 Juny 2011. Investigant una topada galàctica. […]

Deixa un comentari