WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-07-04 16:49:39' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant el vent estel·lar.

De la mateixa manera que la pols de la Terra és remoguda per la força del vent, la pols espacial pot ser bufada pel vent i la radiació de les estrelles. Aquesta imatge de la nebulosa de la Trompa de l’Elefant, ha estat capturada pel Wide-field Survey Explorer (WISE) de la NASA, que ens mostra un núvol de pols i gas erosinat , empès per una estrella massiva. El brillant “tronc” de la nebulosa situat a prop del centre de la imatge, és un núvol dens format per les reaccions i el vent estel·lar, que confereix la forma de mànega que sobresurt de la resta de gas i pols que s’escampa al seu voltant.

La “Trompa de l’Elefant”, és un terme comunament utilitzat pels astrònoms per referirse a aquesta estructura. Estructures similars és poden identificar en altres nebuloses, tot i que aquesta és l’única que utilitza aquest nom. Exemples més llunyans de trompes d’elefants i observats pel WISE poden ser LBN 211.91-01.37 o la Nebulosa de l’Ànima.

L’estrella responsable d’quest vent estel·lar, és HR8281, situada en el centre de la imatge. És una de les tres estrelles de color blau situades a l’extrem superior del tronc i que formen un triangle en la part brillant d’aquest tronc. De les tres estrelles, és la més alta de la imatge. Els efectes destructius en la nebulosa que l’envolta, queden mostrats en la fosca cavitat. Tota la nebulosa és també coneguda com IC 1396A. Està situada a només 2.450 anys llum de nosaltres. Les dimensions d’aquest tronc són d’uns 30 anys llum de llargada, tot i que tota la nebulosa sencera té unes dimensions d’uns 100 anys llum.

wise2011-022-med.jpg

Si voleu més infrmació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 12, 2013 7:32 pm

    […] 16 Juny 2011. Observant el vent estel·lar. […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently