Una galàxia activa, amb dos forats negres massius.

Un recent estudi que ha utilitzat dades del satèl·lit Swift i de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, indica la presència d’un segon forat negre massiu en el centre d’una propera e inusual galàxia.

Aquesta galàxia és coneguda com Markarian 739 o NGC 3758, la qual es troba a uns 425 milions d’anys llum de nosaltres en la constel·lació de Leo. Només uns 11.000 anys llum separen els dos nuclis, on cadascun conté un forat negre engolint el gas que cau al seu interior.

“En el centre de la majoria de les grans galàxies, incloent-hi la nostra Via Làctia, trobem forats negres supermassius amb unes masses que equivalent a milions de vegades el nostre Sol”, comenta el responsable d’aquesta recerca en Michael Koss, membre del Goddard Space Fligt Center. “Alguns d’aquests forats negres irradien milers de milions de vegades més energia que el nostre Sol”.

Els astrònoms anomenen aquests nuclis galàctics com a Nuclis Galàctics Actius (AGN). Però tant massius com aquests forats negres observats ara, només representen un u per cent i que és poden classificar com AGNs. Els sistems binaris AGN encara són més rars: Markarian 739 és el segon grup d’aquestes característiques dins d’una regió equivalent a cinc-cents milions d’anys llum.

Molts científics pensen que aquests esdeveniments pertorbadors, com poden ser les col·lisions de galàxies AGNs, proporcionen grans quantitats de material que cauen en direcció als forats negres. Com a conseqüència d’això, el gas cau a l’interior dels forats negres en forma espiral augmentat d’aquesta manera la seva temperatura i energia.

558586main_mrk0739_close.jpg

Si voleu més inforació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 10:00 pm

    […] 14 Juny 2011. Una galàxia activa, amb dos forats negres massius. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.