Nova llum per un romanent de supernova.

L’any 1987 la llum de l’explosió d’una estrella situada a la veïna galàxia del Gran núvol de Magallanes, va arribar a la Terra. Anomenada supernova SN 1987A, ens mostrà l’explosió de la supernova més propera a la Terra observada en els últims 400 anys i ha permés estudiar als astrònoms detalls sense precedents fins ara.

Avui un equip d’astrònoms ha anunciar que les restes de la supernova, que s’havien esvaït amb els anys, ha retornat a brillar. Això demostra que una font d’energia diferent ha il·luminat les restes i marca la transició d’una supernova a un romanent d’una supernova.

“La supernova SN 1987A s’ha convertit en el romanent de supernova més jove visible per nosaltres”, ha comentat en Robert Kirshner, membre del Harvard Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

Com podem observar a la imatge, SN 1987A està envoltada per un anell de material que va  explotar davant de l’estrella progenitora milers d’anys abans que explotés la mateixa estrella. L’anell té unes dimensions aproximades d’un any llum (uns 10 bilions de quilòmetres aproximadament). Dins d’aquest cercle, les “entranyes” de l’estrella s’agafen cap l’exterior en un núvol de deixades en expansió.

La majoria de la llum de la supernova prové de la desintegració radioactiva dels elements creats durant l’explosió. Amb el pas del temps tot aquest material s’esvaeix. No obstant, les restes de SN 1987A han començat a il·luminar-se, el que suggereix que una nova font d’energia és la causant d’aquesta il·luminació.

untitled.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 6:35 pm

    […] 11 Juny 2011. Nova llum per un romanent de supernova. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.