WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:35:58' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La primavera al pol sud de Mart.

La sonda Mars Exprress de l’ESA ha celebrat els vuit anys d’estada a l’espai, enviant-nos aquesta imatge d’una regió gelada situada a prop del pol sud del planeta Mart. Els pols estan estretament vinculats amb el clima i canvien amb les estacions. Estudiar el clima, és precisament un dels objectius científics més importants d’aquesta missió.

Prop de dues terceres parts d’aquesta imatge estan cobertes per una capa de gel, que juntament amb d’altres dipòsits dispoersos formen part del pol sud. Aquesta regió es concret s’anomena Ulyxis Rupes. El costat esquerra de la imatge, està dominat pel material fosc que amaga sota els brillants gels de la resta de la regió.

En aquests llocs a més de 1.000 quilòmetres del pol sud, la capa de gel és relativament fina, en les dades del radar indiquen només uns 500 metres de gruix, mentre que en les regions centrals del pol sud poden arribar als 3.700 metres.

Tot i aquesta capa de gel, en la regió nord són evidents els penya-segats entre les capes de gel i pols. Aquestes es formen en estructures de capes. Els penya-segats amb estructures corbades, ens indiquen la seva possible formació a partir de cràters d’impacte subjacents.

L’elevació d’aquesta regió disminueix notablement de sud a nord, deixant caure el nivell de la superfície prop de 1.500 metres en total, d’esquerra a dreta en la imatge.

510-20110518-8995-6-co-01-u.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80