Una postal enviada de l’espai exterior.

Astrònoms de l’ESO utilitzant l’instrument Wide Field Imager, instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre situat a l’observatori de La Silla a Xil, han obtingut aquesta imatge de la galàxia NGC 6744. Aquesta impressionant galàxia espiral es troba a uns 30 milions d’anys llum de nosaltrs en la constel·lació del Gall Dindi.

Des de la Terra podem observar NGC 6744 quasi bé de front, el que ens ofereix una visió privilegiada de l’estructra de la galàxia. Si disposéssim de prou tecnologia per sortir de la nostra Via Làctia i mirar-la des de l’espai intergalàctic, podríem observar una cosa semblant: espectaculars baços espirals envoltant un disc de pols i un dens i allargat nucli. Fins i tot s’aprecia una distorsionada galàxia veïna, anomenada NGC 6744A, visible com una taca situada a la part inferior de NGC 6744, semblant a un dels núvols de Magallanes, una galàxia veïna de la nostra Via Làctia.

Una diferència entre NGC 6744 i la Via Làctia, és la seva grandària. La nostra galàxia arriba als 100.000 ays llum, mentre que la galàxia que observem té el doble de grandària.

Aquest impressionant objecte és una de les galàxies espirals més grans i properes a nosaltres. Si bé disposa d’una brillantor equivalent a 600 mil milons de sols, la seva llum s’expandeix a través del cel amb una àrea equivalent a dues terceres parts de la grandària de la Lluna plena.

eso1118a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently