El Swift de la NASA descobreix l’esclat de raigs gamma més llunyà.

El dia 29 d’abril de 2009, una explosió de cinc segons de durada de raigs gamma, situada en la constel·lació de Canes Venatici i que el Burst Alert Telescope situat en el Telescopi Espacial Swift de la NASA el va detectar. Com la majoria d’esclats de raigs gamma, aquesta explosió ara designada com GRB 090429B, ens anuncia la mort d’una estrella amb una massa equivalent a 30 vegades el Sol i el naixement probable d’un nou forat negre.

“L’important d’aquest esdeveniment no és tant “què”, sinó el “quan”, ha comentat en Neil Gehrels, responsable principal de la missió Swift. “GRB 090429B va explotar en la frontera còsmica, situada entre les primeres estrelles que és van formar en el nostre Univers”.

Com que la llum es mou a una velocitat finita, observar més lluny a l’univers significa mirar cap enrere en el temps. Observar GRB 090429B, ens ofereix una visió del cosmos quan tenia una edat d’uns 520 milions d’anys.

Ara, després de dos anys d’anàlisi, els astrònoms estudien el resplendor de l’explosió i asseguren que va succeir molt més lluny i el situen a una distància de 13.140 milions d’anys llum de nosaltres, certament l’objecte més llunyà observat fins ara.

El descobriment del Swift, situa la frontera còsmica més enrere en el temps. Un esclat de raigs gamma, detectat el 4 de setembre de 2005 va indicar que és trobava a una distància de 12.770 milions d’anys llum. Ara el GRB 090423 que és va detectar fa només sis dies, ha determinat que és troba a una distància d’uns 13.040 milions d’anys llum de nosaltres.

553873main_090429b_noann.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 8, 2013 12:06 pm

    […] 3 Juny 2011. El Swift de la NASA descobreix l’esclat de raigs gamma més llunyà. […]

Deixa un comentari