El VLT detecta una brillant estrella solitària.

Gràcies al Very Large Telescope de l’ESo situat al Paranal, s’aconseguit observar una solitària estrella detectada prèviament en una propera galàxia, que és realment tres milions de vegades més brillant que el nostre Sol. Totes les “súper estrelles” semblants a aquesta s’havine detectat en cúmuls estel·lars, mentre que aquesta llueix com un far incandescent en la foscor. L’origen d’aquesta estrella, és un misteri; és va formar aïllada o dins d’un cúmul ?. Ambdues opcions desafien la comprensió dels astrònoms que estudien els processos de formació estel·lar.

L’equip de recerca utilitzant el Very Large Telescope, van estudiar l’estrella VFTS 682, situada en el Gran Núvol de Magallanes, una petita galàxia veïna de la Via Làctia. Analitzant la seva llum amb l’instrument FLAMES, varen compronvar que disposa d’una massa equivalent a 150 vegades el Sol. Fins ara, només deteàvem estrelles d’aquestes característiques en els densos cúmuls estel·lars, tot i que VFTS 682 viu sola.

“Estem molt sorpresos al trobar una estrella tant massiva sola i sense estar dins d’un cúmul”, ha comenta en Joachim Bestenlehner, responsable d’aquesta recerca i estudiant de l’Observatori Armagh d’Irlanda del Nord. “El seu origen, és un misteri”.

Aquesta estrella havia estat detectada anteriorment en un rastreig de les estrelles més brillants de la Nebulosa de la Taràntula, situada en el Gran Núvol de Magallanes, que és troba situada dins d’un núvol de gas i pols, que envolta a altres joves estrelles.

La llum vermella i infraroja emesa per l’estrella pot travessar la pols, mentre que la llum blava i verda (de longitud d’ona més curta) és dispersa i finalment és dilueix. Com a resultat d’això, l’estrella sembla més vermella, tot i que si la poguèssim observar sense obstacles la veuríem més brillant i de color blau i blanc.

A més de ser molt brillant, VFTS 682 és una estrella molt calenta en la seva superfície, amb una temperatura d’uns 50.000 graus Celsius. Estrelles amb propietats tant inusuals, poden acabar les seves curtes vides no tant sols com una supernoves, que és el més normal per les estrelles molt massives, sinó fins i tot amb un potent esclat de raigs gamma de llarga durada, una de les explosions més brillants de tot l’univers.

eso1117b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 1:27 am

    […] 2 Juny 2011. El VLT detecta una brillant estrella solitària. […]

Deixa un comentari