Un mar a Tità.

Els científics planetaris ja havien comunicat l’existència de llacs al voltant del pol sud de Tità, el satèl·lit més de gran de Saturn. Ara sembla que a l’hemisferi nord també hi ha regions amb líquid.

Naturalment, no estem parlant d’aigua, ja que aquesta estaria congelada, degut a les baixes temperatures d’aquest satèl·lit per la seva distància al Sol, aproximadament uns 1.250 milions de quilòmetres.

 Les regions liquides estan plenes de metà, o età en estat líquid. Aquests “mars” varen ser observats pel radar de la sonda de la NASA Cassini, en una regió propera al pol nord. S’ha tingut que observar amb aquest instrument, ja que Tità està envoltat per una densa atmosfera, que fa invisible la seva superfície des de l’espai. El gran llac que podem observar en aquesta fotografia feta el passat dia 22 de febrer, te unes dimensions d’uns 100.000 quilòmetres quadrats, una àrea equivalent al gran llac Superior, situat entre el Canada, i Estats Units, o per que ens entenguem millor, unes tres vegades més gran que Catalunya.

Aquest llac proper al pol nord de Tità, està alimentat per un llarg riu de més de 200 quilòmetres de llargada, varis centenars de metres de profunditat i més d’un quilòmetre d’amplada.

Jonathan Lunine, científic en cap de la missió Cassini, va comentar que de fet no hi ha proves concloents de l’existència de que aquestes regions continguin líquid, però per les seves formes i aparences fosques així ho indiquen.

mar-a-tita.jpg

més informació a, http://saturn.jpl.nasa.gov/news/press-release-details.cfm?newsID=731, i també en les noticies editades en aquesta web els dies 15 de gener, i 3 de febrer.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:29 pm

    […] 18 Març 2007. Un mar a Tità. […]

Deixa un comentari