WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 02:22:37' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant en profunditat una gran tempesta a Saturn.

El Very Large Telescope (VLT) de l’ESO han ajuntat els seus esforços amb la sonda Cassini de la NASA, per estudiar amb una qualitat fins ara coneguda una singular tempesta situada a l’atmosfera del planeta Saturn. La nova recerca ha sortit publicada recentment a la revista Science.

L’atmosfera del planeta Saturn, normalment és força tranquil·la, encara que una vegada a l’any (que equival a uns trenta anys terrestres) quan s’acosta la primavera a l’hemisferi nord d’aquest planeta gegant, alguna cosa enterboleix a sota dels núvols, provocant una gegantina pertorbació a tot el planeta.

L’última daquestes tempestes va ser detectada el mes de desembre de 2010 per l’instrument de ràdio i plasma de la sonda Cassini, situada en òrbita al voltant del planeta i diversos astrònoms amateurs la van poder seguir en detall. Finalment va ser estudiada en gran detall utilitzant la càmera infraroja VISIR situada en el Very Large Telescope (VLT) situat en el Cerro Paranal de Xile.

Es tracta de la sisena gran tempesta detectada des del 1876, però és la primera que s’ha pogut observar en infraroig tèrmic (que permet observar les variacions de temperatura a l’interior de la tempesta) i la primera en poder ser observada per una sonda espacial.

“Aquesta pertorbació de l’hemisferi nord de Saturn, ha generat una gegantina, violenta i complexa erupció de brillant material que s’ha escampat pels núvols, fins envoltar tot el planeta”, comenta en Leigh Fletcher, membre de la Universitat d’Oxford i responsable d’aquesta recerca. “Disposar del VLT i de la Cassini al mateix temps, ha ofert la possibilitat d’estudiar en gran detall aquesta tempesta. Estudis previs d’aquestes tempestes sols havien utilitzat pel seu estudi la llum reflectida del Sol, però ara al observar en llum infraroja per primera vegada i que ens mostra les regions amagades a la seva atmosfera i mesurar els canvis recents de temperatura i vents associats a aquest esdeveniment”.

eso1116a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. […] Aquesta imatge infraroja en fals color obtinguda per la sonda Cassini de la NASA, ens mostra els núvols de gel d’amoníac on les seves partícules més grans son dragades per una poderosa tempesta situada a l’hemisferi nord del planeta Saturn. Les grans corrents ascendents de gas d’amoníac arrosseguen cap amunt fins més enllà dels 50 quilòmetres. Aquesta tempesta és la més violenta que mai s’hagi observat a Saturn per una sonda espacial. […]

  2. » Index 2011. Gener 13, 2013 1:00 pm

    […] 22 Maig 2011. Observant en profunditat una gran tempsta a Saturn. […]

Deixa un comentari