El Chandra descobreix en el romanent de la supernova Tycho, una nova evidència sobre l’origen de les supernoves.

Aquesta és una imatge del romanent de la supernova Tycho, que conté noves i sorprenents proves que indiquen el que va provocar la seva explosió i que és va observar a la Terra l’any 1572. Tycho es va formar a partir d’una supernova del tipus Ia, una categoria d’explosió estel·lar que s’utilitza com a referent de mesura de distàncies astronòmiques a causa de la seva fiable brillantor.

Els raigs X de baixa i mitjana energia que observem en colors vermell i verd, que sobresurten de la runa d’aquesta supernova. Els raigs en color blau ens mostren l’ona expansiva, una envoltura d’elecrons molt energètics. També ens mostra en la part inferior esquerra de Tycho, és una arc d’emissió de raigs X en color blau. Diverses línies d’evidència donen suport a la conclusió que aquest arc es deu a una ona de xoc generada quan una nana blanca va explotar i va llençar el seu material cap una estrella propera.

Anteriorment els estudis fets amb telescopis òptics havien mostrat una estrella dins del romanent, que és mou molt més ràpida que les seves veïnes, donant a entendre que podria ser la companya de la supernova al rebre la sotragada de l’explosió.

tycho2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 1:28 am

    […] 8 Maig 2011. El Chandra descobreix en el romanent de la supernova Tycho, una nova evidència sobre l’origen de les supernoves. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.

301 Moved Permanently