WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:50:10' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Dues mirades d’una galàxia recargolada.

La galàxia Meathook (Ganxo de carn), o NGC 2442 disposa d’una estructura molt recargolada. Un dels seus braços espirals està doblegat cap endins i aixopluga en el seu interior una recent supernova, mentre que l’altre braç està farcit de joves estrelles i que s’estén fins el mateix nucli. El telescopi de 2,2 metres MPG/ESO de l’Observatori de La Silla situat a Xile i el Telescopi Espacial Hubble han enregistrat dues imatges amb gran contrast d’aquesta galàxia asimètrica.

La galàxia Meathook, o NGC 2442 està situada en la constel·lació austral de Volans i, és fàcilment identificable pels seus braços espirals asimètrics. Es creu que aquesta visió recargolada està causada per les interaccions gravitacionals amb una altre galàxia en algun moment de la seva història, tot i que hores d’ara els astrònoms no han pogut identificar amb certesa aquesta circumstància.

Aquesta visió de gran camp, capturada amb l’instrument Wide Field Imager del telescopi de 2,2 metres de diàmetre MPG/ESO, ens mostra clarament la forma de doble ganxo que dona nom a aquesta galàxia.

Una imatge més propera obtinguda amb el Telescopi Espacial Hubble, ens mostra el nucli de la galàxia molt més compacte que els braços espirals. L’any 1999, una massiva estrella va explotar en forma de supernova en aquest braç espiral. Comparant-la amb antigues observacions terrestres i, amb imatges prèvies del Hubble de l’any 2001 i aquestes últimes observacions de finals de 2006, els astrònoms van ser capaços d’estudiar en detall el pas previ de la mort de l’estrella. Quan és va enregistrar aquesta imatge, la supernova s’havia extingit i ja no era visible.

eso1115a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari