1000 forats negres supermassius en aquesta fotografia.

Cadascun dels punts policroms d’aquesta fotografia, és un forat negre. El panorama és va crear a partir de imatges preses per l’Observatori de Raigs-X Chandra, el Telescopi Espacial Spitzer, a més de diferents telescopis situats a la Terra. Per tenir una idea de la regió de  l’espai que ocupen aquests forats negres, s’ha col·locat en un recuadre la Lluna a escala.

Cada forat negre de la imatge és realment un forat negre supermassiu situat en el cor d’una galàxia. Encara que aquests objectes tenen la singularitat de ser “negres”, és a dir inobservables, podem observar el material alliberat per altres estrelles que entra dins del forat negre. Els astrònoms anomenen aquests nuclis galàctics actius, amb les sigles AGNs.

Aquest nou estudi, suscita alguns dubtes sobre el que és creia que hi havia al voltant dels forats negres. Els astrònoms solien pensar que aquests, estaven envoltats per un torus (figura semblant a un dònut) de gas. Aquest torus bloquejaria la nostra vista a certes classes de radiació, depenent de la seva orientació. Hauríem de veure alguns forats negres talment obscurs, d’altres parcialment obscurs, i alguns observar-los clarament.

Però enlloc de ratificar aquesta predicció, els forats negres són, o totalment obscurs, o totalment visibles, sense que pugui haver observacions on la seva visió sigui difusa. Els astrònoms hauran de revisar els seus models per poder entendre millor l’ambient que hi ha al voltant d’un forat negre que s’alimenta activament d’estrelles veïnes.

1000-forats-negres.jpg

més informació a, http://chandra.harvard.edu/press/07_releases/press_031207.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 20, 2007 12:54 pm

    […] 15 Març 2007. 1000 forats negres supermassius en aquesta fotografia. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently