El Herchel observa enllaços sònics de formació estel·lar.

L’observatori espacial Herchel de l’ESA ens mostra en detall uns núvols interestel·lars que contenen xarxes entrelligades de filaments gasosos. Curiosament, cada filament té la mateixa amplada, donant a entendre que poden ser el resultat d’espectecs sònics interestel·lars originats a la nostra galàxia.

Els filaments són enormes i, s’estenen a través de desenes d’anys llum a l’espai i que el Herchel ha demostrat que les estrelles acabades de néixer es troben sovint en aquestes regions. Un filament situat en la regió d’Aquila i fotografiat pel Herchel conté grup d’unes 100 estrelles infantils.

Aquests filaments situats en els núvols interestel·lars s’havien observat anteriorment en d’altres satèl·lits infrarojos, però encara no s’havia pogut mesurar la seva amplada. Ara, el Herchel ha demostrat que independentment de la durada o la densitat d’un filament, l’ample és sempre el mateix més o menys.

“Això ha estat una gran sorpresa”, comenta la Doris Arzola, membre del Laboratoire AIM Paris-Saclay CEA/IRFU, que és la responsable d’aquesta recerca, juntament amb Philippe André, els quals amb d’altres companys van analitzar prop de 90 filaments i van descobrir que tenien prop de 03 anys llum de grandària, aproximadament l’equivalent a 20.000 vegades la distància entre el Sol i la Terra.

535916main_asteroid201104141.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 7, 2013 11:20 pm

    […] 21 Abril 2011. El Herchel observa enllaços sònics de formació estel·lar. […]

Deixa un comentari