Focs artificials en una estrella moribunda.

Aquesta imatge de la nebulosa NGC 3582, va ser capturada amb l’instrument Wide Field Imager instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres situat a l’observatori de La Silla de l’ESO a Xile, el qual ens mostra gegantins arcs de gas amb una gran semblança a les protuberàncies solars. Es creu que aquests arcs són ejectats per estrelles que s’han mort, tot i que en aquesta mateixa regió neixen noves estrelles. Aquestes joves i energètiques estrelles emeten una intensa radiació ultraviolada que fa brillar el gas dins de a mateixa nebulosa, creant aquesta impressió de focs artificials.

NGC 3582 forma part d’una gran regió de fórmació estel·lar situada en la Via Làctia, anomenada RCW 57. Aquesta regió es troba a prop del pla central de la nostra galàxia, en la constel·lació austral de Carina. John Herchel va ser el primer en observar aquesta regió de gas incasdescent i els foscos núvols de pols l’any 1834, durant la seva estada a Sud-àfrica.

Algunes de les estrelles en formació situades en regions com NGC 3582, són molt més massives que el Sol. Aquestes monstruoses estrelles emeten energia a gran velocitat i disposen d’una curta vida i que al final de la seva vida acaben en explosions anomenades supernoves. El material ejectat en aquests dramàtics moments generen bombolles de gas i pols al voltant d’aquestes explosions. Probablement aquesta sigui la causa dels arcs visibles en aquesta imatge.

eso1113a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 7, 2013 9:37 pm

    […] 17 Abril 2011. Focs artificials en una estrella moribunda. […]

Deixa un comentari