Nova Z Camelopardalis.

En aquesta imatge podem observar l’estrella Z Camelopardalis, un sistema estel·lar doble. En el centre hi ha l’estrella principal del sistema, una nana blanca, que hores d’ara és només una estrella col·lapsada en els últims estadis de la seva vida. Al voltant seu, just en la part superior de la imatge, hi ha la seva estrella companya. A l’entorn de les dues estrelles, hi ha una “closca” de gas i pols, que proporciona l’evidència del material expulsat durant l’explosió de la nova que segurament va succeir fa uns quants milers d’anys, i que degut al vent generat s’allunya cap enfora.

Aquesta nebulosa, amb una aparença d’un lòbul, tènue i groguenc hi podem apreciar unes barres blanquinoses tant a la dreta, com a l’esquerra. Aquestes barres superposades al lòbul, s’han produït degut a que la nova Z Camelopardalis, va explotar en una sèrie de ràfegues petites, com si fos un “singlot”, a diferència de les noves clàssiques que pateixen una sola explosió massiva.

La imatge combina dades recollides amb la radiació ultraviolada, des de la sonda Galaxy Evolution Explorer el passat 25 de gener de 2004. De fet aquesta va ser la primera missió d’aquesta sonda quant és va llançar a l’espai l’any 2003.

zcamnova-galex.jpg

més informació a, http://www.galex.caltech.edu/

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 12:21 pm

    […] 14 Març 2007. Nova Z Camelopardalis. […]

Deixa un comentari