Els telescopis de la NASA s’uneixen per observar una explosió sense precedents.

Els satèl·lits de la NASA, Swift, Telescopi Espacial Hubble i l’Observatori de raigs X Chandra , s’han unit per estudiar una de les explosions còsmiques més desconcertants que s’han observat fins ara. Més d’una setmana després, la radiació d’alta energia continua ementent-se i que no s’aclareix la seva ubicació. Els astrònoms comenten, que mai havien observat una font tant brillant i variable d’alta energia fins ara. En general, les explosions de raigs gamma, indiquen la destrucció d’una estrella massiva i les emissions que s’han observat fins ara mai duraven més d’algunes  poques hores.

Els dilluns 28 de març de 2011, el satèl·lit Swift (Bust Alert Telescope) va descobrir la font en la constel·lació de Drago, quan va esclatar la primera d’una sèrie de poderoses explosions. Swift va determinar la seva posició que és va catalogar com un esclat de raigs gamma (GRB) 110328A i alhora és va informar a tots els astrònoms del món. Desenes de telescopis van enforcar cap aquesta regió i van notar la presència d’una petita galàia, situada molt a prop del descobriment del Swift.

Una imatge de gran contrast del Hubble del dilluns 4 d’abril de 2011, va assenyalar l’origen de l’explosió en el centre d’aquesta galàxia, situada a uns 3.800 milions d’anys llum de nosaltres. Aquest mateix dia, el Chandra va fer una exposició de quatre hores per observar la font energètica. Aquesta imatge observada pel Hubble, situa l’objecte amb una precisió 10 vegades superior al Swift i mostra la font en el centre de la galàxia.

Els astrònoms han detectat estrelles candidates a forats negre supermassius, però cap ha mostrat la brillantor mostrant la brillantor en raigs X com el GRB 110328A. La font ha estat objecte de nombrosos esclats. Les intenses forces de marea haurien trencat l’estrella i faria caure el gas en el forat negre situat en el centre de la galàxia. Segons aquest model, el forat negre giratori formaria al llarg del seu eix l’emissió d’aquesta radiació.

hs-2011-10-a-web_print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 8, 2013 12:01 am

    […] 10 Abril 2011. Els telescopis de la NASA s’uneixen per observar una explosió sense precedents. […]

Deixa un comentari