WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:46:57' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El vermellós resplendor de la formació estel·lar.

L’objecte que domina aquesta imatge podria semblar una bassa de sang, però enlloc d’estar associat a la mort, aquestes regions d’hidrogen ionitzat (conegudes com a regions HII) són llocs de creació, amb grans percentatges de formació estel·lar recent. NGC 371, és un exemple d’això; és tracta d’un cúmul estel·lar obert envoltat per una nebulosa. Les estrelles en els cúmuls obert neixen d’una difusa regió d’HII i, amb el temps la major part de l’hidrogen serveix per la formació d’estrelles, deixant una estructura d’hidrogen, com la que veiem en aquesta imatge, alhora amb les joves i calentes estrelles.

La galàxia que aixopluga NGC 371, és el Petit Núvol de Magallanes, una galàxia nana situada només a 200.000 anys llum de nosaltres, el que el converteix en una de les galàxies més properes a la Via Làctia. Addicionalment, el Petit Núvol de Magallanes conté estrelles en totes les seves etapes evolutives; des de les més lluminoses i calentes que es troben a NGC 371, fins els romanents de supernoves que acaben de morir.

Les energètiques estrelles joves emeten una gran quantitat de radiació ultraviolada que fa brillar el gas circumdant (residus de l’hidrogen de la nebulosa) amb brillants colors que s’escmpen en totes direccions, per una regió d’alguns centenars d’anys llum. Aquest fenomen el podem apreciar amb aquesta imatge presa amb l’instrument FORS1, situat en el Very Large Telescope del Cerro Paranal.

eso1111a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 6:36 pm

    […] 3 Abril 2011. El vedrmellós resplendor de la formació estel·lar. […]

Deixa un comentari