Possibles nous torrents.

Mart no és un planeta estàtic, que sempre està igual o que està  ”geològicament mort”, com s’ha pensat moltes vegades. Les primeres imatges de prop de la superfície de Mart es van capturar l’any 1965 amb la sonda Mariner 4. Des de llavors, moltes imatges recents ens han mostrat que amb major detall, la majoria de detalls de la seva superfície segueixen igual com fa quaranta any.

Però encara que aparentment la superfície pot semblar estàtica si la comparem amb la Terra, amb una visió més propera ens mostra que encara que lentament la superfície de Mart es van transformant.

La càmera HiRISE amb la seva gran capacitat d’observació de detalls de fins un metre de grandària, és un instrument perfecte per observar aquests canvis. Ha observat allaus en acció, ha observat nous cràter amb gel poc després de la seva formació, així com tornados de pols que dibuixen el seu camí per sobre de la superfície del planeta.

Les dunes que observem en aquesta imatge estaven en el moment de capturar la imatge, perdent la capa hivernal de gel de diòxid de carboni i, ens mosren nous torrents descendint cap a les dunes. La HiRISE ha observat el transport de grans quantitats de sorra a través d’aquests torrents. Actualment els investigadors estan estudiant els moviments d’aquestes dunes per comprendre millor la seva formació i evolució.

La imatge va ser capturada per la càmera HiRISE a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, el dia 8 de març de 2011, des d’una distància a la superfície de 249,9 quilòmetres i, amb una resolució de 25 cm per píxel.

esp_021622_1095.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 7:58 pm

    […] 2 Abril 2011. Possibles nous torrents. […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80