Un trévol celestial.

Molta gent creu que el trèvol és un símbol de ranaixement i de vida, un símbol que s’associa al Dia de Sant Patrici, que s’escau al voltant de l’equinocci de primavera a l’hemisferi nord. En aquesta imatge capturada pel Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, podem observar una regió de naixement estel·lar envoltada per un mantell de pols i de color verd, en aquesta fotografia infraroja.

Anomenada LBN 149.02-00.13 (Sh2-205 en el catàleg de nebuloses Sharpless), aquest núvol de gas i pols interestel·lar és un exemple clàssic que els astrònoms anomenen regió HII, per la composició d’hidrogen ionitzat, gasos inoitzats que porten una càrrega elèctrica.

Aquesta guarderia estel·lar està formada per una regió ionitzada que envolta el buit amb una alta temperatura i una brillant estrella en el centre. Els forts vents estel·lars i la radiació ultraviolada d’aquesta estrella central (CY Camelopardalis) escalfen els gasos situas en la closca en longituds d’ona infraroja que aleshores detecta el WISE. La pols que envolta la closca està composta principalment d’hidrocarburs aromàtics policíclics similars al sutge.

Regions molt similars a LBN 149.02-0.13, les hem pogut observar en imatges anteriors, com per exemple LBN 114.55 00.22, o LBN 211.91 0.37. LBN 149.02-00.13 està situada al llarg de la nostra Via Làctia, on els núvols de gas i pols són més comuns. Es troba situada al braç exterior local (Braç d’Orió) a uns 3.000 anys llum de nosaltres.

wise2011-011-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 6:36 pm

    […] 21 Març 2011. Un trévol celestial. […]

Deixa un comentari