WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:17:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Espectacular naixement estel·lar.

La regió de formació estel·lar coneguda con NGC 6729, es una de les maternitats d’estrelles més properes a la Terra i, per tan una de les millors estudiades. En aquesta nova imatge presa pel Very Large Telescope de l’ESO, ens mostra amb gran detall una part d’aquesta estranya i fascinant regió. Les dades van ser obtingudes de l’arxiu de l’ESO per Sergey Stepanenko, formant part del concrus Tresors Amagats. La imatge de Sergey de NGC 6729, va obtenir el tercer lloc en el concurs.

Les estrelles es formen a l’interior dels núvols moleculars, on les primeres etapes del seu desenvolupament no poden ser observades amb telescopis òptics degut que la pols enfosqueix la seva visió. En la part superior esquerra d’aquesta imatge hi han estrelles molt joves. Encara que no les puguem observar directament, les conseqüències de la seva evolució són visibles en aquesta imatge. El material ejectat per les estrelles acabades de néixer viatgen a velocitats properes al milió de quilòmetres per hora, xocant amb el gas circumdant i generant ones expansives. Aquestes col·lisions fan que brilli el gas, el que genera acolorits colors i brillants arcs, amb taques conegudes com objectes Herbig-Haro.

En aquesta imatge, els objectes Herbih-Haro formen dues línies que assenyalen la direcció del material ejectat. Una s’estén des de la part superior esquerra fins la part central inferior, on es troba amb una brillant regió de taques circulars i arcs incandescents. La brillant i peculiar figura en forma de sabre que s’observa en la part superior esquerra, probablement està causada per la llum estel·lar reflectida en la pols i no correspon a un objecte Herbig-Haro.

eso1109a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 8, 2013 12:02 am

    […] 18 Març 2011. Espectacular naixement estel·lar. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80