WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:48:13' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La cara oculta de la Lluna, un altre món.

Com a conseqüència de l’ancoratge de la lluna per l’efecte de les marees (és a dir, sempre veiem el mateix costat de la Lluna), no va ser fins l’any 1959 que la cara amagada va ser fotografiada per la nau espacial soviètica Luna 3 (d’aquí que les principals característiques geològiques portin noms russos com el Mare Moscoviense).

A diferència del costat visible de la lluna, on els “mars” estan més generalitzats, el costat ocult presenta un petit percentatge de vulcanisme basàltic amb una superfície dominada per impactes. Un món diferent del que observem des de la Terra.

Per descomptat, la causa d’aquesta asimetria de la cara oculta a la visible és una qüèstió científicament interessant. Estudis anteriors havien demostrat que l’escorça de la cara oculta és més gruixuda, circumstància que va provocar probablement fos més ifícil entrar en erupció els magmes i d’aquesta manera limités la sortida dels basalts. Ara bé, perquè es més gruixuda l’escorça de la cara oculta de las Lluna?. Això encara forma part del debat i de la presentació de diferents estudis en la Lunar and Planetary Science Conference que s’ha celebrat recentment.

La missió Clementine va obtenir interessants mosaics amb un Sol alt en el cel (baixos angles de fase), però no va tenir l’oportunitat d’observar la cara oculta amb el Sol en bones condicions. Aquest mosaic del WAC, ofereix una bona observació a la morfologia de la cara oculta i constituteix un bon recurs per la comunitat científica.

La Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) disposa de la Wide Angle Camera (WAC), una càmera que captura dades en set bandes de color (321, 360, 415, 566, 604, 643 i 689 nanòmetres) amb una franja de 57 quilòmetres (105 en el mode de blanc i negre) a una òrbita de 50 quilòmetres de la superfície. Un dels objectius principals de la LROC és proporcionar un mapa global amb una resolució de 100 metres per píxel. En el decurs d’aquest any la sonda proporcionarà imatges globals en diferents condicions d’il·luminació i en format estèreo.

527005main1_farside-670.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 7, 2013 9:37 pm

    […] 19 Març 2011. La cara oculta de la Lluna, un altre món. […]

Deixa un comentari