WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 20:17:27' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble confirma l’existència de l’energia fosca.

Els astrònoms que treballan amb el Telescopi Espacial Hubble, han descartat una teoria alternativa sobre la naturalesa de l’energia fosca, després de tornar a calcular la taxa d’expansió de l’univers amb una precisisó sense precedents. L’univers sembla estar expandint-se a un ritme cada vegada més gran i una de les explicacions es que l’univers està ple d’una energia fosca que funciona en sentit contrari a la gravetat. Una alternativa a aquesta hipòtesi podria ser l’existència d’una enorme bombolla d’espai buit amb una grandària d’uns vuit mil milions d’anys llum i que envoltés el nostre veïnat galàctic. Si vivim a prop del centre d’aquest buit, les observacions de les galàxies que s’aparten les unes de les altres a gran velocitat, seria només una il·lusió. Aquesta hipòtesi ha estat invalilada perquè els astrònoms han refinat la seva comprensió actual sobre la taxa d’expansió de l’univers actual, amb una incertesa de només un 3,3 per cent. La nova mesura redueix el marge d’error d’un 30 per cent respecte a anteriors recerques de l’any 2009. Aquests resultats es presenten en l’edició del 1 d’abril de la revista The Astrophysical Journal.

Entre la miríada d’estrelles situades en la galàxia espiral NGC 5584, fotografiada en llum visible amb la càmera Wide Field Camera 3, situada en el Telescopi Espacial Hubble, entre el gener i l’abril de 2010, podem observar les estrelles variables Cefeides i una recent supernova de tipus Ia, una classe especial d’estrelles en explosió. Els astrònoms han usat les variables Cefeides i les supernoves tipus Ia com a marcadors de distàncies estel·lars fiables per mesurar l’expansió de l’univers. NGC 5584 és troba a uns 72 milions d’anys llum de nosaltres en la constel·lació de Virgo i va ser una de les vuit galàxies estudiades per mesurar la taxa d’expansió de l’univers. Entre aquestes galàxies els astrònoms van analitzar més de 600 variables Cefeides, incloent-hi 250 a NGC 5584 detectant un ritme molt desigual per la seva brillantor, el que es ideal per mesurar distàncies molt semblants en galàxies properes. Els astrònoms han localitzat supernoves tipus en galàxies properes que contenen variables Cefeides, perquè és puguin comparar amb la brillantor real d’ambdós tipus d’estrelles. La informació de la brillantor s’utilitza per calibrar la mesura de la supernova de tipus Ia en galàxies llunyanes i calcular d’aquesta manera la distància a la Terra. Una vegada els astrònoms ceoneixen les distàncies exactes a les galàxies properes i llunyanes, poden determinar la taxa d’expansió de l’univers.

hs-2011-08-a-print.jpg

Si voleu més informació, premu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 7:58 pm

    […] 17 Març 2011. El Hubble confirma l’existènca de l’energia fosca. […]

Deixa un comentari