El cúmul de galàxies més vell i llunyà.

Uns astrònoms han utilitzat una sèrie de telescopis situats en la superfície terrestre i a l’espai, incloent-hi el Very Large Telescope de l’ESO, per descobrir i mesurar la distància del cúmul de galàxies més antic i llunyà observat fins ara. Degut a la seva distància, aquest cúmul l’observem tal com era, quan l’univers tenia una quarta part de l’edat actual.

“Hem mesurat la distància fins el cúmul de galàxies més antic i llunyà trobat fins ara”, ha comentat en Raphael Gobat, responsable de la recerca i membre del CEA de Paris. “El més sorprenent és quan observem aquest cúmul i, no ens sembla tan jove; ja que moltes d’aquestes galàxies no tenen les mateixes característiques que d’altres de la mateixa edat”.

Els cúmuls de galàxies són les estructures més grans de l’univers i és mantenen unides gràcies a la seva pròpia gravetat. Els astrònoms suposen que aquest cúmuls cúmuls creixen gràcies al temps, per aquest motiu és rar trobar cúmuls en un univers primitiu. Encara que s’ha pogut observar cúmuls de galàxies més allunyats, semblen ser més joves i en un procés de formació, a diferència d’aquest que és mostra més vell.

L’equip d’astrònoms va utilitzar els poderosos instruments VIMOS i FORS2 instal·lats en el Very Large Telescope de l’ESO, per mesurar la distància d’aquests tènues objectes de color vermell, observats anteriorment amb el Telescopi Espacial Spitzer. Aquest cúmul anomenat CL J1449+0856, és mostra com un remot cúmul de galàxies. Els resultats indiquen que s’està observant el cúmul de galàxies, quan l’univers tenia només tres mil milions d’anys.

eso1108a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 13, 2013 1:01 pm

    […] 12 Març 2011. El cúmul de galàxies més vell i llunyà. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

The document has moved here.