La llum del Sol accelera la velocitat de rotació dels asteroides.

Els astrònoms han teoritzat que la llum del Sol, influeix en la velocitat a que giren alguns asteroides, i ara han recollit evidències per recolzar-lo.

El Yakovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack (YORP), és un efecte que proposa que quan la llum del Sol, arriba a la superfície d’un asteroide, escalfa lleument la regió que està exposada al Sol, i fa que mentre la calor s’emet cap a fora, hi ha un efecte que provoca que l’asteroide comenci a girar.

Aquest estudi s’ha fet amb un asteroide descobert l’any 2000, de moment te la referència 2000PH5, degut a les seves característiques és un candidat ideal per la detecció de l’efecte YORP. Amb un diàmetre de només 114 metres, és relativament petit i per tan més susceptible al mencionat efecte.

Les imatges del asteroide han seguit un model de reconstrucció amb 3-D, que resol el detall necessari per una comparació entre les observacions i la teoria.

Ara els astrònoms han trobat aquest efecte en acció en l’asteroide 2000PH5 relativament pròxim a la Terra. De fet mentre calibraven uns instruments, varen poder mesurar un augment en la velocitat de rotació. De fet, la disminució en la seva rotació. El temps que triga en donar una volta sencera sobre el seu iex, és de 12 minuts, i el que han pogut apreciar, és que la seva rotació a disminuït en 1 mil·lisegon per any.

D’aquesta manera, s’ha pogut calcular que durant els pròxims 35 milions d’anys, el període de rotació baixarà a només 20 segons, amb aquesta rotació tan ràpida giraria tan de pressa que és podria acabar trencant-se.

2007-0307asteroid.jpg

més informació a, http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2007/pr-11-07.html

2 Comentaris fins ara

  1. Online Electronics Store Març 23, 2007 9:56 am

    Another Day, Another Post…

    […] Later on I learned that this wasn’t exactly true. […]…

  2. » INDEX. Abril 10, 2007 11:09 am

    […] 10 Març 2007. La llum del Sol accelera la velocitat de rotació dels asteroides. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.