El Herchel troba menys matèria fosca, però més estrelles.
L’observatori espacial Herchel de l’ESA ha descobert una població de galàxies, situades entorn on sembla no necessitar la matèria fosca tal com és creia fins ara, per tal de recollir el gas necessari per la formació d’estrelles.
Les galàxies situades molt lluny de nosaltres contenen cadascuna una massa equivalent a 300 mil milions de vegades la massa del nostre Sol. Les prediccions actuals indiquen que una galàxia hauria de ser més gran de cinc bilions de masses solars, per formar un nombre tant gran d’estrelles. Aquesta és nova recerca dirigida per Alexandre Amblard i els companys d’investigació de la Universitat de Califòrnia.
La major part de la massa d’una galàxia s’espera que estigui en l’àmbit de la matèria fosca, una hipotètica substància que encara no ha estat detectada, però que els astrònoms creuen pot proporcionar la suficient gravetat per evitar el “trencament” de les galàxies en el seu moviment de rotació.
Aquesta imatge en fals color ens mostra una composició del cel anomenat “Lockman Hole”, que ha estat observat per l’instrument SPIRE a bord del Herchel.
Aquesta regió del cel situada en la constel·lació de l’Ossa Major, és un camp del cel desprotegit de la contaminació del pla galàctic i per tant ideal per l’observació de galàxies situades en un univers llunyà.
Gairebé tots els punts d’aquesta imatge són galàxies, cadascuna conté milers de milions d’estrelles i, estan situades a una distància entre 10.000 i 12.000 milions d’anys llum de nosaltres, és a dir quan l’univers només tenia uns 2.000 milions d’anys d’edat.
Els colors blau, verd i vermell representen les tres longituds d’ona infraroja que utilitza el Herchel: 250, 350 i 500 micres respectivament.
Si voleu més informació, preeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 25 Febrer 2011. El Herchel troba menys matèria fosca, però més estrelles. […]