WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 09:24:22' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un anell gegant de forats negres.

Just el dia de Sant Valentí, varem poder observar una nova imatge d’un anell (no és cap joia precisament) de forats negres. Aquesta imatge composta d’Arp 147, ens mostra un parell de galàxies interactuant, situades a uns 430 milions d’anys llum de nosaltres. Les dades estan recollides des de l’Observatori de ragis X Chandra (en color rosat) i les dades òptiques del Telescopi Espacial Hubble (en colors vermell, verd i blau), amb el processat del Space Telescope Science Institute (STScl) de Baltimore.

Arp 147 conté les restes d’una galàxia espiral (dreta) que va xocar amb una galàxia el·líptica (esquerra). Aquesta col·lisió ha produït una ona expansiva de formació estel·lar, que mostra un anell blau que conté una gran quantitat de joves estrelles massives. Aquesta generació d’estrelles, evolucionen en pocs milions d’anys, deixant enrere les estrelles de neutrons i els forats negres.

Una fracció de les estrelles de neutrons i de forats negres, tindra companyes i és convertiran en fonts lluminoses de raigs X, en el moment d’estirar cap el seu interior el material d’altres estrelles. Les nou fonts de raigs X dispersades al voltant de l’anell Arp 147, indiquen la presència dels forats negres, amb masses equivalents entre 10 i 20 vegades el nostre Sol.

Una font de raigs X, s’ha detectat també en el nucli de la galàxia vermella de l’esquerra. Aquesta font no es tant evident en la imatge composta, però és fàcilment visible en la imatge de raigs X.

arp147.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 7, 2013 6:20 pm

    […] 19 Febrer 2011. Un anell gegant de forats negres. […]

Deixa un comentari