WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-06-13 18:19:51' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una placa petri galàctica.

Aquest ric camp de galàxies ha estat capturat amb el Wide Field Imager, instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, situat a l’observatori de La Silla, a Xile. Els milers de galàxies contingudes en aquesta petita regió del cel, ens mostren un passat llunyà de l’univers, mentre que també actuen com a recordatori de l’immensitat del cosmos.

Aquesta fotografia va ser capturada dins del projecte COMBO-17 (Classifying Objects by Medium Band Observation in 17 filters), on és van fer mesuraments detallats de cinc petites àrees del cel a través de 17 filtres de diferetns colors. L’àrea del cel coberta per cadascuna de les cinc regions, és aproximadament la mateixa que cobreix la Lluna plena. La mesura ha produït un notable augment en el coneixement d’objectes celestes. Per exemple, en només tres d’aquestes regions, s’han identificat més de 25.000 noves galàxies.

Per sota de les brillants estrelles situades en el centre d’aquesta imatge, podem observar el cúmul de galàxies Abell 226. Aquest va ser el primer en ser enregistrat per l’astrònom George Ogden Abell, en el seu catàleg de cúmuls de galàxies de l’any 1958. Les galàxies situades en els cúmuls Abell, incloent-hi Abell 226, estant a “només ” un parell de milers de milions d’anys llum de nosaltres. Però darrera d’aquests, es troben galàxies més llunyanes i tènues.

Aquesta fotografia va ser enregistrada utilitzant tres dels 17 filtres de la recerca: B (blau), V (verd) i R (vermell).

potw1107a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 7, 2013 9:38 pm

    […] 17 Febrer 2011. Una placa petri galàctica. […]

Deixa un comentari