WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-11-26 11:30:44' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Europa, ajuda als astrònoms a penetrar dins de Júpiter.

Les turbulències interiors del planeta Júpiter (que lentament van re-emergint) situades en la Banda Equatorial Sud, les podem observar en detall sense precedents, gràcies al sistema d’òptica adaptativa situat en el telescopi Keck II, així com la col·laboració de la lluna gelada Europa, situada al voltant de Júpiter. En aquesta imatge, podem observar el gegant gasós en llum infraroja (IR), en una longitud d’ona propera als 5 microns (que podem observar en colors vermell i groc), superposada a una imatge composta de les dades en tres bandes d’infraroig proper (1.21, 1.58 i 1.65 microns).

“La visió infraroja pot travessar els núvols”, ha comentat l’astrònoms Mike Wong, membre de la Universitat de Berkeley a Califòrnia. Les dades IR ens mostren essencialment el calor de l’interior de Júpiter, que irradia cap a l’espai. Les tres bandes de visió infraroja, per contra es refecteixen en la llum solar. Posant-los tots junts i comparant les imatges en llum visible, ha permès als científics tenir una visió selectiva de les capes altes, amb llamps i núvols gelats, que han enfosquint el color marró-vermell de la Banda Equatorial Sud (SEB) que d’ençà un any l’observem com una regió més blanquinosa.

La imatge generada amb les quatre bandes d’infrarojos, s’ha creat amb la tècnica de l’òptica adaptativa del telescopi Keck II. Normalment , els astrònoms utilitzen un poderós làser per crear una estrella guia artificial. Amb això és pot controlar els canvis de l’atmosfera terrestre i anular les seves distorsions a una velositat de 2.000 vegades per segon.

Però, Júpiter és més brillant que l’estrella guia, per aquest motiu, els astrònoms van utilitzar com a referència guia, la lluna gelada de Júpiter, Europa, que el passat dia 30 de novembre de 2010, és va posar a la dreta del planeta i va ajudar a utilitzar la mencionada tècnica d’observació.

wong01_500.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 1:29 am

    […] 14 Febrer 2011. Europa, ajuda als astrònoms a  penetrar dins de Júpiter. […]

Deixa un comentari