Lent gravitatòria en el cúmul Abell 2667.

El Telescopi Espacial Hublle de la NASA, amb la col·laboració, d’altres telescopis terrestres, ha pogut captar en una mateixa imatge processos evolutius en galàxies per diferents causes.

La galàxia situada a dalt a l’esquerra, encara conserva vestigis difusos d’estrelles joves. Com a conseqüència de les forces de marea gravitatòria, podem observar com s’estira “trencant-se” i quedant totalment deformada, per la força combinada de la matèria fosca i de les centenars de galàxies del cúmul, a una velocitat equivalent a 3,5 milions de quilòmetres per hora.

Per altre banda,  podem observar una altre galàxia a la dreta, també totalment estirada com a resultat,  en aquest cas d’una lent gravitatòria, es a dir el que s’ha deformat no és la matèria, si no la llum que travessa el cúmul galàctic Abell 2667.

Tot això és degut per que aquest cúmul, és una regió de l’espai que té una gran densitat de galàxies, amb un gas que les envolta amb una temperatura que oscil·la entre els 10 i el 100 milions de graus.

Estudiant aquestes regions de l’univers, podem comprendre millor els processos d’evolució de les galàxies i els cúmuls galàctics.

abell-2667.jpg

més informació a,  http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/12/image/a/

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 14, 2007 8:18 pm

    […] 8 Març 2007. Lent gravitatòria en el cúmul Abell 2667. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80