WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 17:58:48' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Messier 81 i Messier 82.

Aquesta imatge presa pel Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) ens mostra dues espectaculars galàxies involucrades en una dansa galàctica. Les galàxies Messier 81 i Messier 82, estan separades per alguns centenars de  milions d’anys llum, tot i que lentament giren entorn d’elles, fins que al final es fondran en una sola galàxia. Recentment s¡ha conegut un espectacular esclat que ens indica la formació de noves estrelles en ambdues galàxies.

Messier 81 (situada en la part inferior de la imatge) és u prototip de “gran disseny” de galàxia espiral amb braços pronunciats i ben definits sortint del seu nucli. En les longituds d’ona d’observació del WISE, aquests braços ens mostren àrees de gas comprimit i pols interestel·lar, que originen noves regions de formació estel·lar.

Messier 82 ( situada en la part superior de la imatge) és una galàxia espiral, que la veiem de cantó des del nostre punt d’observació. En un principi va ser classificada com irregular fins l’any 2005 quan els astrònoms van ser capaços de distingir l’estructura espiral en imatges d’infraroig proper (longituds d’ona similar a les que observa el WISE). Observada en longituds d’ona visible, sembla tenir una forma allargada i prima, d’aquí prové el seu nom popular, Galàxia del Cigar.

Messier 82 és també una galàxia d’esclat estel·lar, el que significa que és troba en un procés d’una extraordinària formació estel·lar. Aquesta gran activitat és deu a un encontre que va succeir amb Messier 81, la influència gravitatòria causada va comprimir el gas de Messier 82 a prop del seu nucli. La intensa radiació de totes aquestes estrelles massives acabades de néxier generen un “súper-vent”, que arrossega grans quantitats de gas i pols en el pla perpendicular de la galàxia.

wise2011-002-med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari