Les dues cares de la Galàxia del Remolí.

Aquestes imatges preses pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ens mostren dues espectaculars visions de la mateixa galàxia espiral M-51, també anomenada Galàxia del Remolí.

La imatge de l’esquerra presa en llum visible, posa de relleu les característiques de les típiques galàxies espirals, inclosos els elegants braços, regions de formació estel·lar de color rosat, brillants filaments blaus de cúmuls estel.3lars.

La imatge de la dreta, podem observar que la majoria d’estrelles no són visibles, mostrant l’estructura d’un esquelet de pols, ja que la imatge esta enregistrada en llum infraroja. Aquesta nova imatge de la pols de M-51, ens mostra els camins de pols que el Hubble ha enregistrat.

El color vermell en una imatge d’infraroig proper, ens mostra la pols i els centenars de petits grups d’estrelles, cadascun d’uns 65 anys llum de grandària. Aquestes estrelles no s’havien observant mai. Els cúmus estel·lars estant tapats pels propis núvols de pols. En aquesta imatge podem observar detalls de fins a 35 anys llum de grandària.

Els astrònoms esperaven observar grans núvols de pols, amb unes dimensions entre els 100 i 300 anys llum de grandària. En canvi, tota aquesta pols esta recollida en uns suaus i difusos camins més petits.

L’estudi de l’estructura de pols d’una galàxia serveis com una important eina de diagnòstic per la informació sobre el col·lapse de la pols i la formació estel·lar. Esperem que el telescopi que rellevarà al Hubble, el Telescopi Espacial James Webb (JSWT) podrà oferir imatges molt més nítides per l’estudi d’aquestes galàxies.

hs-2011-03-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 10:02 pm

    […] 18 Gener 2011. Les dues cares de la Galàxia del Remolí. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

The document has moved here.