WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 18:04:27' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Les òrbites inclinades prevalen en els sistemes exoplanetaris.

Un equip d’astrònoms de la Universitat de Tòquio i de l’Observatori Astronòmic Nacional del Japó (NAOJ), han descobert que les inclinacions de les òrbites poden  ser rareses representatives en els sistemes exoplanetaris. Les mesures dels angles entre els eixos de rotació de l’estrella (eix de rotació estel·lar) i l’òrbita del planeta (eix d’òrbita planetària) dels exoplanetes HAT-P-11b i X0-4b demostren que les òrbites d’aquests exoplanetes són molt inclinades. Aquesta és la primera vegada que els científics han mesurat l’angle per un petit planeta com és HAT-P-11b. Aquests nous descobriments són indicadors importants per provar diferents models teòrics d’evolució de les òrbites de sistemes planetaris.

Des del descobriment del primer exoplaneta l’any 1995, els científics han identificat uns 550 exoplanetes fora del nostre sistema solar, gairebé tots han estat planetes gegants. La majoria d’aquests exoplanete gegants orbiten a prop de les seves estrelles amfitriones, a diferència dels planetes gegants del nostre sistema solar, que ho fan més lluny. Les teories més aceptades proposen que aquests planetes gegants és van formar originalment amb abundor de material de formació de les seves estrelles i després van emigrar als seus llocs de residencia actual. Diferents processos de migració s’han suggerit per explicar la proximitat dels exoplanetes gegants.

El model d’interacció dels discs planetaris, ens indica una migració sobre les interaccions entre el planeta i el seu disc protoplanetari, del disc del qual es va formar originalment. De vegades aquestes interaccions entre el disc protoplanetari i el resultat de la formació planetària provoquen l’existència de forces de caiguda del planeta cap l’estrella central. Aquest model prediu que l’eix de rotació de l’estrella i l’eix orbital del planeta estarà en alineació amb altres.

figure4_s.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 8, 2013 12:03 am

    […] 17 Gener 2011. Les òrbites inclinades prevale en els sistemes exoplanetaris. […]

Deixa un comentari