La cosmologia de les “candeles estàndard”, no és tan estàndard com sembla.

Uns astrònoms han detectat per primera vegada directa que les “candeles estàndard” que serveixen per indicar les dimensions de l’univers, anomenades Cefeides, encongeixen amb la massa, una circumstància que no es tan normal com és pensava fins ara. Aquest descobriment fet amb les dades del telescopi Spitzer de la NASA, ajudarà als astrònoms a realitzar les mesures encara més precises de la grandària, edat i taxa d’expansió de l’univers.

Les candeles estàndard són objectes astronòmics que formen esglaons d’escales de distàncies còsmiques, una eina per mesurar les distàncies de llunyanes galàxies. El primer esglaó a escala, es compon d’estrelles polsants variables Cefeides, o Cefeides de curt termini. Els mesuraments de les distàncies a aquestes estrelles des de la Terra són crucials per la pressa de mesures d’objectes llunyans. Cada esglaó de l’escala depèn de l’anterior, així que sense mesures precises de Cefeides, tota l’escala de distàncies còsmiques quedaria desajustada.

Ara, les noves observacions del Spitzer ens mostren que el manteniment d’aquesta escala segura, requereix fins i tot d’una atenció més acurada a les Cefeides. Les observacions ifraroges del telescopi, a un determinat nombre de Cefeides, ha proporcionat la primera evidència directa que aquestes estrelles podem perdre massa o essencialment que s’encongeixen. Això podria afectar als mesuraments de les seves distàncies.

“Hem demostrat que aquestes candeles estàndard en particular estan poc afectades pels seus vents”, ha comentat en Massimo Marengo, membre de la Universitat State Iowa, i responsable d’aquesta recerca, que apareix publicada a la revista Astronomical Journal. “En utilitzar les Cefeides com a candeles estàndard, hem de tenir molta cura perquè, igual que les espelmes reals, és consumeixen a mesura que és cremen”.

ssc2011-01a_inline.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 8, 2013 12:09 pm

    […] 15 Gener 2011. La cosmologia de les “candeles estàndard”, no és tan estàndard com sembla. […]

Deixa un comentari


301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.