Andròmeda un lloc de futures estrelles.

Dos observatoris de l’ESA han unit les seves forces per mostrar-nos la galàxia d’Andròmeda en una nova llum. El Herchel ha observat els anells de formació estel·lar, en una imatge detallada de la galàxia d’Andròmeda amb unes longituds d’ona infraroges mai enregistrades fins ara, i per una albtre banda el telescopi XMM-Newton, ens ha mostrat els brillants raigs X d’estrelles moribundes.

Durant el Nadal de 2010, els observatoris Herchel i XMM-Newton de l’ESA ens han mostrat la propera galàxia M-31. Aquesta galàxia és similar a la nostra Via Làctia, les dues contenen centenars de milers de milions d’estrelles. Aquesta és la imatge més detallada d’infraroig llunyà enregistrada fins ara de la galàxia d’Andròmeda.

El Herchel és un telescopi sensible a l’infraroig llunyà, observant d’aquesta manera els núvols de gas i pols freda, on poden néixer les estrelles. Dins d’aquests núvols observem  embolcalls de pols que generen les noves estrelles, un procés que pot durar centenars de milions d’anys. Una vegada l’estrella assoleix una densitat prou alta, comença a brillar en longituds d’ina òptica, i fent-se d’aquesta manera visible als telescopis ordinaris.

Moltes galàxies són espirals com Andròmeda, que en aquesta imatge podem observar un gran anell de pols d’un diàmetre d’uns 75.000 anys llum, que envolta tota la galàxia. Alguns astrònoms especulen que aquest anell de òls s’hauria format recentment després d’una col·lisió amb una altre galàxia. La nova imatge del Herchel ens mostra intricats detalls, com almenys cinc anells concèntrics de pols visible, regions de formació estel·lar.

m31_andromeda_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 11, 2013 1:30 am

    […] 10 Gener 2011. Andròmeda un lloc de futures estrelles.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80