El VISTA observa en les profunditats de la Llacuna Blava.

Aquesta nova imatge infraroja de la nebulosa de la Llacuna ha estat obtinguda en el transcurs dels cinc anys de recerca de la Via làctia, utilitzant el telescopi VISTA de l’observatori Paranal. Aquesta regió forma part d’una imatge més gran que envolta a la nebulosa, que alhora representa tan sols una petita part de l’estudi.

Els astrònoms estan utilitzant el Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) per detectar objectes variables en les regions centrals de la Via Làctia i fer d’aquesta manera un mapa de la seva estructura amb un detall mai observat fins ara. Aquesta recerca va ser batejada amb el nom de Variables VISTA de la Via Làctia (VVV). Aquesta nova imatge en infraroig forma part d’aquesta recerca. Aquesta maternitat estel·lar, coneguda també amb la referència Messier 8, es troba entre 4.000 i 5.000 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Sagittarius.

Les observacions en infraroig permeten als astrònoms observar a través del vel de la pols que impedeix observar els objectes en llum visible. Aoxò succeeix degut que la llum visible disposa d’un ample de banda de la mateixa grandària que les partícules de pols, això provoca la dispersió de la llum; mentre que la llum infraroja disposa d’un ample de banda més gran i pot passar a través de la pols. El VISTA amb els seus 4,1 metres de diàmetre, es el telescopi de rastreig més gran del món, està dedicat a sondejar grans àrees del cel en longituds d’on infraroja, pel que é molt indicat per la recerca de la formació estel·lar.

eso1101a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2011. Gener 12, 2013 6:40 pm

    […] 9 Gener 2011. El VISTA observa en ls profunditats de la Llacuna Blava. […]

Deixa un comentari