WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:01:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un altre dia perfecte al Paranal.

En aquests ondulats turons vermellosos que s’estenen sota un cel excepcionalment clar i blau, resideix l’observatori Paranal de l’ESO. Tot i que les cúpules dels telescopis es tanquen quanclareja el dia, i res sembla moure’s en la superfície d’aquest àrid desert, el Very Large Telescope (VLT) mai descansa. Molt aviat, l’equip d’eginyers i tècnics treballaran per preparar els telescopis i instruments per un altre “dia perfecte”.

El Cerro Paranal de 2.600 metres d’alçada sobresurt en el centre d’aquesta imatge, observada cap el sud. Aquest cim aplanat és la seu del VLT, el complex astronòmic òptic i infraroig més avançat del món. El VLT conté quatre Unitats de Telescopi (UTs) de 8,2 metres de diàmetre, més quatre Telescopis Auxiliars (ATs) de 1,8 metres de diàmetre.

Cap a la dreta del Cerro Paranal, en el fons és pot apreciar el mar de núvols que normalment cobreix la costa de l’oceà Pacífic, a només 12 quilòmetres de distància. La freda corrent oceànica normalment manté la capa d’inversió tèrmica de l’atmosfera sota una alçada de 1.500 metres, fent d’aquesta remota àrea del desert d’Atacama, una de les regions més seques de la Terra.

Per aquesta raó, en el Cerro Armazones de 3.060 metres d’alçada, situat només a 20 quilòmetres del Paranal, és va seleccionar pel futur European Extremely Large Telescope (E-ELT). Un telescopi amb un mirall primari de 42 metres de diàmetre, que el farà el més gran del món.

potw1101a.jpg

Si voleu més informació, prmeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80