Crònica de l’eclipsi de Lluna a La Garriga.

Les expectatives no varen defraudar, tot i els nervis de la tarda veient un cel cobert de núvols, el Sol s’oculta darrera de l’horitzó mostrant un encalmat cel on ja podíem observar brillant a l’oest el planeta Venus, i just a l’est un enorme disc lunar que ja ens anunciava la proximitat de l’eclipsi.

Els mitjans de comunicació ja ens havien advertit, que si desaprofitàvem aquesta ocasió, caldria esperar 29 anys per tornar a observar un eclipsi de Lluna amb aquestes circumstàncies, es a dir amb un començament a una hora “raonable” i que a més s’esqueia en una nit de dissabte.

Així doncs, varem muntar els telescopis, càmeres de vídeo i demés instruments a Can Poi, l’espai triat per l’ajuntament de La Garriga per organitzar una observació pública de l’esdeveniment.

Els temps acompanyava, els telescopis ja estaven preparats, l’organització de l’ajuntament ja disposava de la coca i la xocolata desfeta, però hi havia una cosa que no havíem previst; el Barça jugava !

eclipsi-varis-016.jpg

En un primer moment, el pessimisme és va insinuar, pensàvem que potser aquella cassola de xocolata ens duraria tota la setmana. Però res dàixò, a l’hora prevista l’esplanada de Can Poi va quedar plena de gent de La Garriga, i d’altres poblacions veïnes.

eclipsi-varis-012.jpg

La Lluna eclipsada va presentar un color vermellós no gaire intens, més aviat pàl·lid, gràcies a això varem poder observar una multitud d’estrelles, i a la dreta de la Lluna el planeta Saturn.

eclipsilluna1.jpg

En aquesta imatge podem observar la lluna totalment eclipsada, amb la tonalitat vermellosa, conseqüència de la llum refractàda per l’atmosfera terrestre i que dèbilment arriba a la Lluna. Està pressa a través d’un telescopi Maksutov-Cassegrain de 150 mm de diàmetre, i 1800 mm de distància focal, amb pel·lícula ISO 200, i una exposició de 10 segons. A més podem apreciar una estrella a la dreta de la Lluna, 56Y Leonis una variable de magnitud 5,90, i a l’esquerra l’estrella del catàleg TYC 261-333.1 de magnitud 10,68.

eclipsilluna2.jpg

Fotografia de la Lluna a dos quarts de dues de la nit, ja del diumenge 4 de març. Podem apreciar que l’ombra de la Terra cobreix només la meitat del disc lunar.

El proper eclipsi total de Lluna, el podrem observar el proper 21 de febrer de l’any 2008, el començament de l’eclipsi serà a la 1 h 42 m T.U. , i finalitzarà a les 5 h 9 m T.U. (T.U. és el temps universal, en aquest cas cal afegir una hora per transformar-la al horari civil). Segurament fara més fred, i a més en una nit de dijous.

 

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 5, 2007 1:29 pm

    […] 6 Març 2007. Crònica de l’eclipsi de Lluna a la Garriga. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80