El Hubble observa una supernova en forma de bombolla nadalenca.

Aquesta delicada esfera de gas que flota serenament en les profunditats de l’espai, ha estat fotografiada pel Telescopi Espacial Hubble. L’embocall d’aquesta bombolla de gas, és el resultat de l’ona expansiva d’una supernova. Aquesta explosió anomenada SNR 0509-67.5 (abreujadament SNR 0509), té com a resultat una bombolla que és el romanent visible d’una poderosa explosió estel·lar succeïda en el Gran Núvol de Magallanes (LMC), una petita galàxia situada a uns 160.000 anys llum de nosaltres.

Les ones de xoc situades en la superfície de la closca, poden estar causades per qualsevol de les subtils variacions en la densitat del gas interestel·lar. La coberta en forma de bombolla té unes dimensions de 23 anys llum de diàmetre i s’expandeix a més de 11 milions de quilòmetres per hora (5.000 quilòmetres per segon).

Els astrònoms han conclòs que l’explosió d’aquest objecte, va ser una varietat especialment energètica i brillant de les supernoves. Conegudes com de tipus Ia, aquests esdeveniments de supernoves s’originen quan una blanca blanca que forma part d’un sistema binari adquireix material de la seva companya, i en aquest procés recull el material necessari per explotar.

L’Advanced Camera for Surveys, és una càmera situada a bord del Hubble que ha capturat una imatge del romanent observat el dia 28 d’octubre de 2006, amb un filtre d’hidrogen. Aquestes dades s’han combinat amb les imatges de la Wide Field Camera 3, del passat dia 4 de novembre de 2010.

hs-2010-27-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari