Una enorme erupció en el Sol.

El dia 1 d’agost de 2010, tot un hemisferi sencer del Sol va esclatar. Filaments magnètics és van trencar, esclatant ones de xoc per tota la superfície solar, formant núvols de milers de milions de tones de gas calent, elevant-se cap l’espai exterior. Els astrònoms al observar això, varen entendre que havien observat una gran explosió.

“L’esdeveniment del dia 1 d’agost, ens ha fet obrir realment els ulls”, comenta en Karel Schrijver, membre del Lockheed Martin Solar and Astrophysics Lab de Palo Alto, a Califòrnia. “Hem vist que les tempestes solars poden ser esdeveniments a nivell global, a unes escales que no havíem observat fins ara”.

Durant els últims tres mesos, Schrijver ha estat treballant amb el seu company de la Lockheed-Martin, el físic solar Alan Title, per tal d’entendre que va succeir durant la “Gran Erupció”. Tenim un munt de dades de “l’esdeveniment”, que va poder ser enregistrat amb gran detall per la Solar Dynamics Observatory, les dues sondes bessones STEREO de la NASA.

Les erupcions del Sol no estan localitzades o són fets aïllats. L’activitat solar està interconnectada pel magnetisme a grans distàncies. Les flamarades solars, tsunamis, les ejeccions de massa coronal, poden formar-se alhora, des de centenars de milers de quilòmetres de distància, com si fos un complex concert vertiginós.

“Per predir les erupcions que no podem centrar, en els camps magnètics de regions actives aïllades, hem de saber primer com és comporta el camp magnètic en la superfície del Sol, com un tot”.

Aquesta recerca augmenta la càrrega de treball per els meteoròlegs espacials, però també augmenta l’exactitud potencial de les seves previsions.

505388main1_aug1-locations.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:31 pm

    […] 16 Desembre 2010. Una enorme erupció en el Sol. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.