Un eixam de velles estrelles.

Coneixem al voltant de 150 famílies de velles estrelles, anomenades cúmuls globulars i que orbiten la nostra galàxia, la Via Làctia. Aquesta nítida fotografia de Messier 107, ha estat capturada per la Wide Field Imager, situada en el telescopi de 2,2 metres de diàmetre situat a La Silla, Xile. Estudiar aquests eixams estel·lars ens ha mostrat molt sobre la història de la nostra galàxia i com evolucionen les estrelles.

El cúmul globular Messier 107, també és conegut com NGC 6171, és una compacta i vella família d’estrelles situades a uns 21.000 anys llum de nosaltres. Messier 107 és una animada metròpolis de milers d’estrelles, situades dins d’aquest cúmul globular, en un mateix espai que ocuparia vint vegades la distància entre el Sol i l’estrella més propera, Alfa Centaurus. Una gran quantitat d’aquestes estrelles ja han evolucionat a gegants vermelles, una de les últimes etapes de la vida d’una estrella, i que tenen un color groguenc en aquesta fotografia.

Els cúmuls globulars estan situats entre els objectes més antics del nostre Univers. Degut que totes les estrelles del cúmul és van formar alhora de la mateixa nebulosa, més o menys en el mateix temps (entorn uns 10.000 milions d’anys), totes les estrelles disposen de poca massa, ja que les estrelles amb masses lleugeres cremen les seves reserves d’hidrogen d’una manera molt més lenta. Els cúmuls globulars és van formar en etapes molt primitives de les seves galàxies, i per tant estudiar aquests objectes ens pot proporcionar una millor comprensió respecte a l’evolució de les mateixes.

M107 no és visible a simple vista, però amb una magnitud aparent al voltant de vuit, pot resoldre’s amb uns prismàtics i un petit telescopi. El cúmul globular té uns 13 minuts d’arc d’extensió, el que correspon a uns 80 anys llum de grandària, i és troba situat en la constel·lació d’Ophiuchus.

eso1048a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80