El Telescopi Spitzer ens mostra el primer planeta ric en carboni.
Uns astrònoms han descobert un planeta gegant amb una altíssima temperatura orbitant a una estrella, amb una quantitat inusual de carboni. El planeta gasós anomenat WASP-12b, és el primer món ric en carboni observat fins ara. El descobriment va ser fet amb el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, juntament amb d’altres telescopis situats a la superfície terrestre.
“Aquest planeta ens mostra la gran diversitat de mons que poden existir a l’espai”, comenta en Nikku Madhusudhan, membre del Institut Tecnologic de Massachusetts, i responsable de l’article d’aquesta recerca publicat el dia 9 de desembre a la revista Nature.
Seria possible localitzar a WASP-12b elements com el grafic, diamants o altres tipus més exòtics de carboni, a l’interior de la seva atmosfera. Actualment els astrònoms no disposen de la tecnologia per observar els interiors dels exoplanetes que existeixen en estrelles fora del nostre Sol, però les seves teories indiquen aquestes intrigants possibilitats.
La investigació també dona suport a les teories que indiquen que els planetes rocosos rics en carboni i molt menys massius que WASP-12b, podrien existir al voltant d’altres estrelles. La nostra Terra conté roques com el quars o el feldespat, que es formen a partir del silici i de l’oxigen i d’altres elements. Un planeta rocós ric en carboni podria ser, així doncs un lloc molt diferent.
“En un món dominat pel carboni terrestre, podria haver un munt de roques de carboni pur, com el diamant o el grafit, així com d’altres compostos del carboni com el quitrà”, comenta en Joseph Harrington, membre de la Universitat de Florida, i principal responsable d’aquesta recerca.
El carboni és un component comú dels sistemes planetaris i un ingredient clau per la vida a la Terra. Els astrònoms solen mesurar les proporcions del carboni-oxigen per tenir una idea més clara de la química d’una estrella. El nostre Sol té una relació carboni-oxigen aproximat d’u a dos, el que significa que té meitat de carboni que d’oxigen. No obstant això, aquesta relació és desconeguda per Júpiter, Saturn, Urà o Neptú. A diferència de WASP-12b, que podria disposar d’aigua (el principal transportador de l’oxigen) en el seu interior, tot i que hores d’ara és molt difícil de detectar-lo.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç,
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari