Es resolt el misteri de l’estrella polsant.

En poder descobrir el primer sistema doble d’estrelles, on una variable Cefeida i una altre estrella passen per davant mútuament, un equip internacional d’astrònoms ha resolt un misteri de dècades. Aquest insual alineament d’porbites de les dues estrelles en aquest sistema binari, ha permès mesurar la massa de la Cefeida amb una exactitud sense precedents. Fins ara els astrònoms disposaven de dues maneres teòriques de mesurar les masses de les Cefeides, les quals resultaven incompatibles. Aquest nou resultat mostra que la predicció de la teoria de la pulsació estel·lar, és l’adequada mentre que la predicció de la teoria de l’evolució estel·lar no afina amb aquestes noves observacions.

Els nous resultats de l’equip dirigit per Grzegorz Pietznynski, membre de la Universitat de Concepción de Xile i le l’Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego de Polònia, apareixen publicats a l’edició del 25 de novembre de la revista Nature.

Les Cefeides Variables Clàssiques, normalment anomenades Cefeides, són estrelles inestables més grans i brillants que el Sol. S’expandeixen i contrauen d’una manera regular, amb un interval que va d’uns pocs dies a uns mesos en completar el cicle. El temps que triguen en passar de la màxima a la mínima brillantor és més llarg per les estrelles més lluminoses i més curt per les més tènues. Aquesta relació notablement precisa fa que l’estudi de les Cefeides una de les maneres més efectives per mesurar les distàncies amb les galàxies properes i a partir d’això poder construir un mapa de distàncies de tot l’univers.

Lamentablement, i a pesar de la seva importància, no coneixem les característiques de les Cefeides. Les prediccions de les seves masses derivades de la teoria de les estrelles polsants varien entre un 20% i un 30% menys, de les prediccions de la teoria de l’evolució estel·lar.

Per determinar la massa d’aquesta Cefeida, Wolfgang Gieren, un altre membre de l’equip de recerca, comenta que “, “Fa poc temps varem trobar un sistema doble estel·lar que havíem estudiat dins del Gran Núvol de Magallanes. Aquest sistema conté una estrella Cefeida que polsa cada 3,8 dies. L’altre estrella és lleugerament més gran i freda i ambdues estrelles orbiten mútuament cada 310 dies. La verdadera estructura binària va ser immediatament confirmada quan la varem observar amb l’espectrògraf HARPS a l’observatori de La Silla”.

eso1046a1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:40 pm

    […] 2 Desembre 2010. Es resolt el misteri de l’estrella polsant. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80