WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-18 22:42:59' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El telescopi UKIRT observa la primera nana rica en metà.

Un equip internacional d’astrònoms utilitzant el United Kingdom Infrared Telescope (UKIRT) i el Telescopi Gemini situats al Mauna Kea, han descobert un sistema d’estrelles úniques i exòtiques, formades per una nana marró molt freda i rica en metà (nana T) i una nana blanca, que giren l’una entorn de l’altra. El sistema és com una “Pedra Rosetta”, per entendre millor les edats i masses de les nanes T.

Aquest sistema és el primer del seu tipus que s’observa. Les dues estrelles disposen d’una baixa massa i una feble atracció gravitatòria mútua, ja que estan separades entre si per uns 2,5 bilions de quilòmetres, és a dir un quart d’any llum de distància. Tot i la fragilitat d’aquest sistema, s’han mantingut juntes durant els últims milers de milions d’anys, tot i que les espera una lenta morta fosca i freda. El sistema estel·lar té una edat aproximada de 5.000 milions d’anys, i és troba a una distància de nosaltres de 160 anys llum en la direcció de la constel·lació de Virgo.

Les nanes riques en metà, és troben en el límit que separa les estrelles dels planetes amb temperatures que no arriben als 1.000 graus centígrads (en comparació la temperatura superficial del Sol, és d’un 5.500 graus centígrads). El metá és una molècula fràgil que és destrueix amb temperatures més altes, de manera que només és pot observar en estrelles molt fredes o els planetes gegants com Júpiter. Ni els planetes gegants, ni les nanes T són prou calentes com per generar la fusió de l’hidrogen que alimenta el Sol.

Aquesta nova nana T descoberta té una temperatura d’uns 1.300 graus Kelvin (uns 1.030 graus centígrads), amb una massa equivalent a 70 vegades la del planeta Júpiter.

jac_wdtd.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:00 pm

    […] 30 Novembre 2010. El telescopi UKIRT observa la primera nana rica en metà.   […]

Deixa un comentari