El Chandra descobreix el forat negre més jove.

Aquesta imatge composta ens mostra una supernova localitzada en la galàxia M-100, que pot contenir el forat negre més jove del nostre veïnat còsmic. En aquesta imatge, el telescopi de raigs X Chandra ens mostra les dades en color daurat, mentre que la informació òptica del Very Large Telescope de l’ESO ens mostra en colors groc-blanquinós i blau, les dades infraroges del telescopi Spitzer les observem en color vermell. La supernova és coneguda com SN 1979C.

SN 1979C va ser observada per primera vegada per un astrònom amateur l’any 1979. La galàxia M-100 està situada en la constel·lació de Virgo, a uns 50 milions d’anys llum de nosaltres. Aquests 30 anys des de la descoberta, a més de la seva distància, fa de SN 1979C l’exemple més proper, on ha estat observat el naixement d’un forat negre, si la interpretació dels científics és correcta.

Les dades del Chandra, així com les del Swift de la NASA; les del XMM-Newton de l’Agencia Espacial Europea i les del satél·lit alemany ROSAT, ens han mostrat una brillant font de raigs X que s’ha mantingut estable durant els últims 12 anys, del 1995 al 2007. Aquest comportament i la del espectre de raigs X, ha suggerit que l’objecte SN 1979C és un forat negre que s’alimenta del material que cau dins del forat negre i que prové de la supernova, o d’un proper sistema binari.

sn1979c_label1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari