Àtoms per la Pau. Una col·lisió galàctica en acció.

Els astrònoms de l’Observatori Europeu Austral han aconseguit una espectacular imatge de la famosa galàxia Àtmos per la Pau (NGC 7252), formada per la col·lisió de dues galàxies, i que proporciona una excel·lent oportunitat perquè els astrònoms puguin estudiar com les fusions de les galàxies afecten la evolució de l’univers.

Àtoms per la Pau és el curiós nom d’aquestes dues galàxies en interacció i que s’estan fusionant, situades a uns 220 milions d’anys llum de nosaltres en la constel·lació d’Aquarious. També coneguda com NGC 7252 i Arp 226 disposa de la brillantor suficient per ser observada pels astrònoms amateurs, com una petita i tènue taca borrosa. Aquesta fotografia ha estat produïda pel Wide Field Imager de l’ESO, instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, a l’observatori de La Silla a Xile.

Una col·lisió de galàxies és un dels processos més importants que influeixen en la evolució del nostre Univers, del seu estudi ens proporciona importants pistes respecte a les primitives galàxies. Per sort, aquestes col·lisions són esdeveniments de molta durada, poden estar alguns centenars de milions d’anys amb aquest procés, oferint als astrònoms el temps necessari per observar-los.

La imatge d’Àtoms per la Pau ens ofereix una instantània de la col·lisió, amb el caos en ple desenvolupament, per davant d’un ric teló de fons de galàxies llunyanes. El resultat d’aquestes intrincades interaccions gravitacionals és poden apreciar en les formes de les dues cues produïdes per les corrents d’estrelles, gas i pols. La fotografia també ens mostra les increïbles bosses que és varen formar quan el gas i les estrelles varen ser arrencades per les galàxies en col·lisió, i que ara envolten tot el conjunt. Tot i que molt material va ser ejectat cap l’espai esterior, altres regions és van comprimir provocant explosions de formació estel·lar. El resultat va ser una formació de centenars de cúmuls de joves estrelles, amb edats que varien entre els 50 i 500 milions d’anys, que podrien ser els progenitors dels cúmuls globulars.

El curiós sobrenom d’aquest objecte, té una història interessant. El mes de desembre de 1953, el president americà Eisenhower va oferir un discurs anomenat “Àtoms per la Pau”. El tema era la promoció d’usos pacífics del potencial nuclear. El discurs i la conferència associada va produir un gran impacte no tan sols en la comunitat científica, fins el punt que NGC 7252 va ser batejada amb el nom d’Àtoms per la Pau.

eso1044a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç,

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Gener 7, 2013 2:31 pm

    […] 17 Novembre 2010. Àtoms per la pau. Una col·lisió galàctica en acció.   […]

Deixa un comentari