Un estudi dels cúmul galàctics ens mostren la concentració de la matèria fosca.

Uns astrònoms utilitzant les dades del Telescopi Espacial Hubble de la NASA, han aprofitat una gegantina lent còsmica per generar un dels mapes més nítids i detallats de la matèria fosca de l’univers. La matèria fosca és una substància invisible i desconeguda que compon la major part de la massa de l’univers.

Les noves observacions de la matèria fosca pot proporcionar noves pistes de la importància d’aquesta substància en els primers temps de l’univers. Aquest resultat suggereix que els cúmuls de galàxies podrien haver-se format abans del previst, en contra de l’empeta de l’energia fosca que inhibeix el seu creixement. Una misteriosa propietat de l’espai; és l’energia fosca que lluita en contra de l’atracció gravitatòria de la matèria fosca. L’energia fosca empeny les galàxies a separar-se unes de les altres estirant l’espai entre si, suprimint d’aquesta manera la formació d’estructures gegants anomenades cúmuls de galàxies. L’equip de recerca ha pogut provar aquest primitiu estira i arronsa a través de la represnetació de la matèria fosca en els cúmuls.

L’equip dirigit per Dan Coe, membre del Jet Propulsion Laboratory de la NASA a Pasadena, ha utilitzat la Hubble Advanced Camera for Surveys, per inspeccionar la matèria fosca invisible en el massiu cúmul de galàxies Abell 1689, situat a uns 2.200 milions d’anys llum de nosaltres. La gravetat d’aquest cúmul prové en la seva majoria de la matèria fosca, i que actua com una lupa còsmica, flexionant i amplificant la llum de les galàxies més distant situades al seu darrera. Aquest efecte, s’anomena lent gravitatòria, produiex imatges múltiples, deformades i augmentades de les llunyanes galàxies. Mitjançant l’estudi de les imatges distorsionades, els astrònoms van estimar la quantitat de matèria fosca que existeix dins del cúmul. Si la gravetat del cúmul provingués només de les galàxies visibles, les distorsions de la lent gravitatòria serien més febles.

hs-2010-37-a-web_print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari