La primera nana marró.

Aquest punt de color verd situat en el centre de la imatge, podria ser com una maragda enmig de brillants diamants, encara que en realitat és una feble estrella que pertany a una classe coneguda com nanes marrons. Aquest objecte particular, anomenat “WISEPC J045853.90 643451.9″ per la seva ubicació en el cel, és la primera nana marró ultra-freda descoberta pel Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). El WISE escaneja el cel en llum infraroja, recollint els rastres de tot tipus de joies còsmiques, incloent les nanes marrons.

La visió infraroja d’aquest telescopi,  fa que sigui especialment bona per observar les nanes marrons en un fons de cel estellat. Aquesta visisó ens mostra tres dels quatre canals infrarojos del WISE, amb els colors blau, verd i vermell; el color blau ens mostra la menor longitud dd’ona de llum infraroja, la vermella la més llarga. El metà de les atmosferes de les nanes marrons absorbeix aquesta llum de color blau, alhora que aquests objectes són massa febles per emetre grans quantitats de llum vermella. Així dons observem el petit punt de color verd d’aquesta nana marró, en un fons de brillants i calentes estrelles blaves.

La nana marró és troba a una distància entre els 18 i 30 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Camelopardalis (la girafa). Aquesta és una de les nanes marrons conegudes més fredes, amb una temperatura de menys de 600 graus Kelvin, o 325 graus Celsius.

wise2010-040-lg_annotated1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari